Matkavakuutus suojaa sinua ja omaisuuttasi matkalla – Mitä matkavakuutus korvaa ja mitä ei?

Matkustaessa tai jo ennen matkalle lähtöä voi sattua ja tapahtua, mihin kannattaa varautua hankkimalla matkalle kunnon matkavakuutus. Matkan lennot voivat peruuntua tai olla myöhässä tai matkatavarat voivat päätyä väärälle lentokentälle tai vahingoittua reissussa.  Kaikista tärkeintä on kuitenkin se, että olet huolehtinut oman ja perheesi terveyden turvaamisesta matkustajavakuutuksella. Matkavakuutus onkin kolmanneksi yleisin vakuutus, joka on voimassa jopa yli joka toisella suomalaisella Finanssialan Vakuutustutkimuksen mukaan. Matkavakuutuksen saa tarvittaessa voimaan nopeastikin ennen matkalle lähtöä. Matkavakuutus kannattaa kuitenkin hoitaa hyvissä ajoin kuntoon, jotta et jää ilman korvauksia matkan peruuntuessa sairastumisen vuoksi.

Millaisen matkavakuutuksen tarvitset? – Kuinka paljon matkustat ja mihin päin maailmaa

Matkavakuutukseen kuuluu yleensä sekä matkustajavakuutus, että matkatavaravakuutus. Näistä molemmat voi myös ottaa erikseen, mutta usein niitä tarjotaan yhdessä matkavakuutuspaketissa. Matkustajavakuutus suojaa itse matkustajaa, kun taas matkatavaravakuutus korvaa esimerkiksi varastetut tai rikkoutuneet matkatavarat.  Matkustajavakuutus on tyypillisesti henkilökohtainen, mutta joihinkin matkavakuutuksiin voi kuulua myös mukana matkustavat alaikäiset lapset tai koko perheen matkatavarat.

Valitessa matkavakuutusta täytyy tehdä valinta siitä haluaako ympäri vuoden voimassa olevan vakuutuksen vai määräaikaisen vakuutuksen. Jos matkustat enemmän kuin kerran vuodessa, ympäri vuoden voimassa oleva matkavakuutus voi olla sinulle paras valinta. Tällöin sinun ei tarvitse muistaa hankkia jokaiselle matkallesi erillistä vakuutusta. Vakuutusmaksun suuruuteen vaikuttavat usein sinun ikäsi, asuinpaikkakuntasi ja valittu matkan kesto sekä se, minne matkustat.

Huomioi nämä matkavakuutusta ostaessasi

 1. Valitse jatkuva tai määräaikainen vakuutus riippuen siitä kuinka usein matkustat ja huolehdi, että vakuutuksessa on riittävä matkankesto tarpeesi ja lomasi huomioiden.
 2. Varmista, että vakuutuksesi on voimassa niillä alueilla, joilla matkustat. Voimassaoloa voi olla rajoitettu, jos matkakohteesi on sellainen, johon ulkoministeriö suosittelee välttämään matkustamista.
 3. Varmista, että matkustajavakuutuksen ja matkatavaravakuutuksen enimmäiskorvaus on riittävä ja kaikki matkalla mukana olevat ovat vakuutettuina.
 4. Jos harrastat matkalla riskialttiita urheilulajeja tai extreme-lajeja, kuten off-pistelaskua tai laitesukellusta, tarkasta etukäteen tarvitsetko näiden varalta vakuutukseen laajennuksen.
 5. Terveyden kattava matkustajavakuutus on tärkein, mutta älä unohda myöskään matkatavaravakuutusta, joka sisältää mukana kulkevan omaisuuden lisäksi usein myös turvan vastuuvahingoille.

Matkavakuutusyhtiö tarjoaa useimmiten ympärivuorokautista puhelinlinjan, johon voi soittaa hädän hetkellä, kuten sairastuessa. Puhelinpalvelusta saa apua esimerkiksi sopivan lääkäriaseman löytämisessä, joten puhelinnumero kannattaa ottaa talteen viimeistään matkalle lähdettäessä.

Mitä matkavakuutus korvaa ja mitä ei?

Finanssialan Vakuutustutkimuksen vastanneista jopa kolmannes uskoo, että Suomen valtio järjestää ambulanssilennon tai kotiinkuljetuksen vakavan sairauden tai tapaturman sattuessa ulkomailla. Tämä on harhaluulo, sillä pääsääntöisesti jokainen vastaa itse itsestään. Tämä on yksi syy hankkia matkavakuutus, josta voidaan äärimmäisessä hätätilanteessa korvata kymmeniä tuhansia euroja maksavan ambulanssilento kotiin. Seuraavaksi on listattuna yleisiä asioita, joita matkavakuutukset tyypillisesti korvaavat.

1. Sairastuminen ja tapaturmat

Usein tärkein asia matkavakuutuksessa on korvaukset, jos loukkaannut tapaturmaisesti tai sairastut matkalla.

Matkustajavakuutus korvaa yleensä:

 • lääkärikulut ja lääkärin määräämät lääkkeet
 • vakavissa loukkaantumisissa kuljetus suomalaiseen sairaalaan (ambulanssilento)

Esimerkiksi matkalla saatu vatsapöpö on tyypillinen matkavakuutuksesta korvattava vahinko.

Matkustajavakuutus ei yleensä korvaa:

 • sairauksia tai vammoja, jotka ovat aiheutuneet tai alkaneet ennen matkalle lähtöä taikka hammassairauksia. Vakuutus voi kuitenkin korvata joitain olemassa olevan vaivan äkillisestä pahenemisesta aiheutuvia kustannuksia
 • jos vahinko on aiheutettu tahallisesti tai törkeällä huolimattomuudella tai päihdyttävän aineen väärinkäytöksen yhteydessä
 • tapaturmia jotka ovat syntyneet extreme-lajeissa, jollei lajia ole vakuutettu erillisellä laajennuksella
2. Lennon peruuntuminen tai matkan keskeytyminen

Sairauksien ja vammojen lisäksi matkavakuutuksesta voi olla suuri apu, jos myöhästyt matkalta tai se peruuntuu tai keskeytyy sinusta riippumattomasta syystä. Tällöin matkavakuutuksesta

Matkustajavakuutus korvaa yleensä:

 • myöhästymisen lennolta esimerkiksi liikenneonnettomuuden vuoksi
 • matkan peruuntumisen silloin, jos matkanjärjestäjä ei ole velvollinen korvaamaan vahinkoa
 • matkan peruuntuminen oman tai matkalle lähtevän läheisen sairastuessa
 • matkan keskeytymisen kriisitilanteessa, kuten luonnonkatastrofin sattuessa

Matkustajavakuutus ei yleensä korvaa:

 • Kaikki matkavakuutukset eivät korvaa lennon myöhästymistä jos tämä johtuu luonnonvoimista
 • Matkavakuutus ei korvaa matkoja, jos lentoyhtiö menee konkurssiin. Matkat kannattaa tämän vuoksi maksaa aina luottokortilla, sillä luottokorttiyhtiöltä voi hakea tällaisessa tilanteessa korvausta
 • Itsestä johtuvaa myöhästymistä ei korvata, eli jos esimerkiksi “nukut pommiin”
3. Matkatavaroiden varkaus tai vahingoittuminen

Jos matkatavarat viivästyvät lennolla tai puhelin tippuu rannalla veteen, voi matkavakuutuksesta saada tervetulleen korvauksen.

Matkatavaravakuutus korvaa yleensä:

 • Matkatavaravakuutus korvaa matkatavaroihisi kohdistuneen äkillisen ja ennalta arvaamattoman vahingot, kuten esimerkiksi aurinkolasien tai järjestelmäkameran rikkoutumisen
 • Varastetut matkatavarat matkakohteessa tai lentokentällä. Muista kuitenkin valvoa omaisuuttasi
 • Matkatavaroiden viivästyminen tietyn odotusajan jälkeen. Korvausta voi saada vakuutuksesta riippuen joitain satoja euroja riippuen siitä, kuinka paljon matkatavarat ovat myöhästyneet ja millaisia hankintoja olet joutunut tekemään myöhästymisen vuoksi

Matkavakuutus ei yleensä korvaa:

 • Matkatavaroiden unohtamista
 • Matkatavaroiden kulumista tai naarmuuntumista
 • Matkatavaran rikkoutumista käytettäessä sitä tarkoitukseensa, eli esimerkiksi urheiluvälineen rikkoutumista urheillessa

Kuinka paljon matkavakuutus maksaa?

Matkavakuutuksen hinta riippuu sen laajuudesta ja siitä, kuinka monelle henkilölle vakuutusta ollaan hakemassa. Yhden henkilön vakuuttaminen on tottakai halvempaa kuin kahden aikuisen ja yhden lapsen. Matkavakuutusten hinnat ovat kuitenkin melko alhaisia ja jatkuvan matkavakuutuksen voi saada jopa alle 10 eurolla kuukaudessa.  Matkavakuutuksen hintaa on siis melko edullinen verrattuna esimerkiksi matkatavaroiden arvoon tai lentolippujen hintaan – puhumattakaan hoitokustannuksista, jos sairastut matkalla. Pohjoismaalaiseen hintatasoon tottunut henkilö voi usein yllättyä edulliseksi mielletyssä matkakohteessa siitä, miten paljon terveydenhuolto ja esimerkiksi sairaalapäivämaksut kustantavat ulkomailla. Vakuutusten vertailu on paras tapa säästää rahaa ja löytää itselle paras matkavakuutus.

Milloin matkavakuutus kannattaa ottaa?

Matkavakuutuksen on aina oltava voimassa jo ennen matkaa, millä on erityisesti merkitystä matkan peruuntuessa. Vakuutusehdoissa voi olla sääntö, jonka mukaan matkan peruuntumista ei korvata, jos vakuutus on otettu esimerkiksi vain pari päivää ennen matkalle lähtöä. Tämän vuoksi vakuutus kannattaa hoitaa hyvissä ajoin kuntoon. Kun hankit jatkuvan matkavakuutuksen, asiaa ei tietysti tarvitse miettiä niin paljon.

Matkavakuutus kannattaa ottaa jokaiselle matkalle, erityisesti suunnatessa ulkomaille. Jos matka on erityisen pitkä ja sen ostaminen on maksanut paljon, on matkavakuutuksesta merkittävä apu matkan peruuntuessa tai keskeytyessä. Jos taas matkustat lyhyemmäksi aikaa, voit silti tarvita terveydenhuollon ammattilaisten apua sairastuessa tai loukkaantuessa. Matkatavaroiden rikkoutuminen tai varkausvahingot taas ärsyttävät aina. Tämän vuoksi matkavakuutus kannattaa olla aina reissussa mukana.