Vakuutuksen ottamisen ja kilpailuttamisen UKK – Usein kysytyt kysymykset

Vakuutuksen kilpailuttaminen

Miksi vakuutusten kilpailuttaminen kannattaa?

Suomessa toimii useita kotimaisia vakuutusyhtiöitä sekä suurten kansainvälisten vakuutusyhtiöiden sivuliikkeitä, jotka myöntävät vakuutuksia. Ainoastaan vakuutuksia vertaamalla voit löytää sinulle parhaiten sopivan tuotteen ja säästää vakuutusmaksuissasi jopa satoja euroja vuodessa. Mitä enemmän vakuutuksia taloudessasi on ja mitä laajempaa turvaa haluat, sitä enemmän vakuutukset tietysti maksavat. Tämän takia vakuutusten kilpailuttaminen on tärkeää, sillä kukaan ei halua maksaa liikaa vakuutuksistaan.

Kannattaako vakuutusten keskittäminen yhteen paikkaan?

Kaikki vakuutukset voi halutessaan keskittää yhteen vakuutusyhtiöön, jolloin vakuutuksia maksetaan vain yhteen paikkaan. Keskittämällä vakuutukset voit saada vakuutusyhtiöltä alennusta tai muita etuja, kuten bonuksia.  On kuitenkin täysin yksilöllistä, kannattaako vakuutukset keskittää yhteen yhtiöön vai ei. Erilaisia ratkaisuja kannattaa vertailla keskenään,  kun hankit vakuutuksia. Monesti voi olla mahdollista löytää kokonaisuutena parempi vakuutusturva ja vielä edullisemmalla hinnalla, jos vakuutuksia on valmis hankkimaan useasta yhtiöstä. Nykyään tämä on myös helposti mahdollista, kun valtaosa ihmisistä haluaa hoitaa vakuutusasiansa verkossa ja yhtiöt ovat panostaneet digitaaliseen palveluun.

Miten vakuutusmaksut määräytyvät?

Vakuutusten hinnat määräytyvät vakuutettavan kohteen arvon, sekä vakuutuksen laajuuden perusteella. Esimerkiksi kotivakuutusta otettaessa vakuutus on huomattavasti kalliimpi omakotitalossa, kuin kerrostaloasunnossa. Mitä enemmän vakuutettavaa on, sitä enemmän vakuutus tulee vuosittain myös maksamaan. Myös omavastuun suuruus vaikuttaa vakuutusten vuosimaksuun. Mitä suuremman osan riskistä kannat itse omavastuun muodossa, sitä pienempi vuosimaksu on. Vakuutus tuote, jolla voit siirtää osan riskistäsi vakuutusyhtiölle, joten olennaista on, paljonko sinä haluat kantaa riskiä esimerkiksi terveydestäsi tai omaisuutesi menettämisestä.

Vakuutuksen irtisanominen tai vaihtaminen toiseen

Miten irtisanon vakuutuksen?

Jos vakuutuksen haluaa irtisanoa, kannattaa olla suoraan yhteydessä omaan vakuutusyhtiöön. Huomioi kuitenkin, että lain mukaan vakuutus tulee aina irtisanoa kirjallisesti. Jos vakuutusyhtiösi verkkopalvelussa ei ole valmista irtisanomisilmoitusta, voit lähettää vakuutusyhtiöllesi esimerkiksi verkkoviestin, jossa yksilöit irtisanottavan vakuutuksen ja kerrot ajankohdan vakuutuksen päättämiselle.

Siirtyykö kotivakuutus automaattisesti asunnosta toiseen kun muutan?

Kotivakuutus ei siirry suoraan muuttoilmoituksen yhteydessä, vaan siitä on ilmoitettava vakuutusyhtiöön. Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi, jos asuntotyyppisi vaihtuu, eli muutat esimerkiksi vuokra-asunnosta omaan omakotitaloon. Asuntotyypin muuttuessa myös vakuutuksen sisältö ja hinta muuttuu. Vakuutuksen hintaan voi tulla muutoksia myös sen vuoksi, että muutat esimerkiksi paikkakunnalta toiselle tai eri kokoiseen asuntoon, sillä vakuutusyhtiöt käyttävät näitä tekijöitä usein kotivakuutuksen hinnoittelussa.  Ota siis muuttaessa yhteyttä vakuutusyhtiöön ja muista myös sähkösopimus. Sähkösopimuksen voit hoitaa kuntoon esimerkiksi SähköMittari.fi -palvelussa.

Voinko vaihtaa vakuutuksen kesken sopimuskauden?

Vakuutuksenottaja voi lain mukaan irtisanoa vakuutuksen päättymään koska tahansa, myös kesken sopimuskauden. Laissa on kuitenkin poikkeus, joka koskee alle 30 vuorokauden ajanjaksolle tehtyjä vakuutussopimuksia. Tällaisia vakuutuksia, kuten esimerkiksi lyhyen lomamatkan määräaikaista matkavakuutusta, ei voi irtisanoa kesken kauden.

Jos olet maksanut koko vuoden vakuutusmaksut kerralla, vakuutusyhtiöllä on lain mukaan velvollisuus palauttaa se osa vakuutusmaksusta, jota vastaan et ole vielä saanut vakuutusturvaa. Huomioithan, että joissain vakuutussopimuksissa voi olla erikseen sovittu minimaksusta, jos irtisanot vakuutuksen ensimmäisellä vakuutuskaudella.

Vakuutuksen ottaminen & Mitä vakuutuksia tarvitaan?

Vaikuttaako maksuhäiriömerkintä vakuutuksen saamiseen?

Maksuhäiriömerkintä voi vaikuttaa joidenkin vapaaehtoisten vakuutusten saamiseen. Vakuutusyhtiöllä on vapaaehtoisissa vakuutuksissa oikeus päättää, millä ehdoin ja kenelle vakuutus myönnetään. Tähän voi vaikuttaa maksuhäiriömerkintöjen lukumäärä sekä niiden luonne. Liikennevakuutus on lakisääteinen vakuutus, jonka myöntämistä maksuhäiriömerkintä ei estä. Jokaisella on siis oikeus ja velvollisuus hankkia moottoriajoneuvolleen liikennevakuutus.

Mitä vakuutuksia yrittäjä tarvitsee yrityksessä?

Yritystä perustettaessa kaikista tärkein, ja kaikille pakollinen vakuutus, on yrittäjän eläkevakuutus (YEL). Lakisääteinen tapaturmavakuutus on pakollinen niille yrityksille, joilla on palkkatyövoimaa. Tämän lisäksi joillakin toimialalla voi olla omia pakollisia vakuutuksia, jotka yrittäjän täytyy hankkia yritykselleen. Vakuutustarve tietysti vaihtelee riippuen esimerkiksi harjoitettavan liiketoiminnan luonteesta sekä henkilöstön lukumäärästä. Usein kannattaa harkita ainakin toiminnan vastuuvakuutusta ja yrityksen omaisuuden vakuuttamista.

Mitä vakuutuksia kuluttaja tarvitsee?

Liikennevakuutus on ainoa lakisääteinen vakuutus, jonka moottoriajoneuvon omistaja tai haltija on velvollinen hankkimaan. Muita pakollisia vakuutuksia kuluttajille ei ole, mutta arkielämä sujuu huolettomammin, kun olet vakuuttanut perheenjäsenesi sekä taloutesi omaisuuden kunnolla. Lisäksi esimerkiksi asuntolainan myöntänyt pankki tai vuokranantajasi voi edellyttää, että sinulla on kotivakuutus, minkä yhteyteen on vähintään suositeltavaa hankkia myös vastuu- ja oikeusturvavakuutukset. Kaskovakuutuksella turvaat oman ajoneuvosi ja henki- ja terveysvakuutuksilla perheenjäsenesi. Matkustaessa sinun kannattaa hankkia matkavakuutus, jotta lomalla sattuvat pienet ja suuret haaverit voidaan hoitaa kuntoon.

Vakuutuksen käyttäminen

Miten teen vahinkoilmoituksen?

Kun sinulle on tapahtunut jokin tapaturma, voit tehdä vahinkoilmoituksen siihen vakuutusyhtiöön, josta olet ottanut vakuutuksen. Yleensä vahinkoilmoituksen pystyy tekemään suoraan vakuutusyhtiön nettisivujen kautta tai puhelimitse. Seuraa vakuutusyhtiön ohjeita ja anna pyydetyt tiedot koskien sattunutta vahinkoa. Jos vakuutusyhtiö tarvitsee tämän jälkeen vielä jotain lisätietoja, kuten korjauskustannusarvion tai tositteen maksetusta laskusta, toimita nämä vakuutusyhtiöön. Muista myös tarkastaa, että olet ilmoittanut vakuutusyhtiöön oikean tilinumerosi.

Jos kaikki tiedot ovat kunnossa ja vahinko on korvattava vakuutusehtojen mukaan, voit usein odottaa korvauspäätöstä ja korvausta tilillesi jo lähipäivinä. Jos vahinko koskee omaisuuttasi, vakuutusyhtiöllä on halutessaan oikeus tarkastaa rikkoutunut omaisuus ennen korvauksen maksua, joten älä hävitä omaisuutta ennen vahingon käsittelyä tai vakuutusyhtiöltä saatua lupaa.

Milloin vakuutus tulee voimaan?

Samalla tavoin kuin muutkin sopimukset, myös vakuutus tulee voimaan silloin, kun vakuutuksenottaja ja vakuutusyhtiö ovat siitä sopineet. Usein vakuutus tulee voimaan kuluvasta päivästä, jolloin olet ostanut vakuutuksen esimerkiksi verkosta. Joihinkin vakuutuksiin voi liittyä niin sanottuja karenssijaksoja, eli vakuutuksen voimassaolo alkaa esimerkiksi vasta kahden kuukauden kuluttua sen ottamisesta. Karenssijaksolta ei tällöin myöskään peritä vakuutusmaksua. Huomioithan myös, että vakuutusta ei voi käyttää ennen vakuutuksen ottamista tapahtuneisiin tapaturmiin tai vahinkoihin, eli sinun on voitava todistaa, että vahinko on tapahtunut vakuutuksen voimaan tulon jälkeen.