Eläinvakuutukset – Muista vakuuttaa myös lemmikkisi

Eläinvakuutuksista suosituin on koiravakuutus, mutta yhä useampi hankkii myös kissavakuutuksen

Mitä tehdä kun lemmikkisi yllättäen sairastuu tai loukkaantuu? Eläinlääkärikuluista voi paisua melkoinen summa jo muutaman käynnin jälkeen, varsinkin jos käynteihin kuuluu röntgenkuvauksia ja esimerkiksi laboratoriokokeita. Viime vuosina rotukoirien ja rotukissojen lisäksi on alettu vakuuttaa erityisesti monirotuisia koiria. Sekarotuisen koiran vakuuttaminen ei ole aina ollut yleistä eikä edes mahdollista, mutta nykyään yhä useammat haluavat varautua eläinlääkärikustannuksiin. Eläinvakuutus on keino hallita lemmikin terveydenhoidon kustannuksia, koska karvaisille kavereille sattuu ja tapahtuu valitettavan usein.

eläinvakuutus koostuu erilaisista turvista

Eläinvakuutuksia on olemassa koirille, kissoille, hevosille ja nykyisin myös erilaisille pieneläimille kuten kaneille. Vakuutukset koostuvat  erilaisista turvista, joissa on usein ainakin kolme ominaisuutta:

  1. Eläinlääkärikuluja kattava turva on monelle lemmikinomistajalle kaikista tärkein. Se korvaa lemmikin tutkimus- ja hoitokustannuksia sekä eläinlääkärin määrämistä lääkkeistä ja hoitotarvikkeista aiheutuvia kuluja, jotka liittyvät sairauteen tai tapaturmaan.
  2. Lemmikkivakuutukseen sisältyy usein myös lemmikin henkivakuutusta muistuttava turva. Nämä turvat korvaavat ennalta määritellyn summan, jos lemmikki varastetaan, katoaa tai menehtyy sairauteen tai tapaturmaan. Kissojen katoamista ei kuitenkaan usein korvata.
  3. Eläimen vastuuvakuutus kattaa sellaisia vahinkoja, josta lemmikin omistaja on lainsäädännön mukaan vastuussa. Esimerkiksi, jos lemmikin omistajana laiminlyöt koirasi kiinnipidon, ja se aiheuttaa vahinkoa naapurisi ajoneuvolle, voit joutua vahingosta korvausvastuuseen.

Lemmikkivakuutuksen tarkemmat ominaisuudet riippuvat vakuutusyhtiöstä, ja edellä mainittujen turvien lisäksi vakuutukseen voi sisältyä myös erilaisia lisäturvia esimerkiksi fysioterapian varalle tai koskien jalostusarvoa.

Eläinvakuutuksen hinta, korvausmäärä, ja korvattavat kulut riippuvat kaikki valitusta vakuutusyhtiöstä, sekä eläimestä itsestään. Hevosille vakuutuksen voi ottaa usein jo 10 vuorokauden ikäisenä, mutta koirilla vakuutuksen saa voimaan aikaisintaan 2 kuukauden ikäisenä. Myös eläimen rotu voi vaikuttaa suuresti eläinvakuutuksen hakemiseen, eivätkä kaikki vakuutusyhtiöt myönnä vakuutuksi sekarotuisille koirille tai kissoille. Tämän vuoksi vakuutusyhtiöiden vertailu on tärkeää, jotta löydät tarpeeksi kattavan ja mahdollisimman halvan vakuutuksen juuri sinun lemmikillesi. 

Tarvitsenko suppean vai laajan vakuutuksen?

Lemmikkivakuutuksen laajuuteen vaikuttaa kaksi asiaa: kuinka monta erilaista turvaa lemmikillesi haluat sekä millaisen enimmäiskorvauksen valitset vakuutukseen. Merkitystä on myös sillä, kuinka suuren omavastuun otat eläinlääkärikulut kattavaan vakuutukseen. Jos valitset suuren omavastuun, säästät vakuutusmaksuissa, mutta maksat kustakin hoitokerrasta hieman enemmän rahaa itse. Laajasta lemmikkivakuutuksesta voidaan puhua silloin, kun vakuutus kattaa lemmikin eläinlääkärikuluja, kuoleman ja menettämisen sekä vastuuvahinkoja.

Lemmikille kannattaa aina hankita myös eläinlääkärikulut kattavaa laajaa vakuutusta. Lemmikkisi saattaa esimerkiksi murtaa jalkansa tai syödä vahingossa jotain myrkyllistä. Tällöin eläinlääkärin tutkimukset ja hoidot voivat maksaa jopa satoja euroja. Ei olekaan lainkaan tavatonta, että lemmikin käytyä elänlääkärillä tutkimuksissa vastassa on 600-800 euron lasku. Lemmikinomistajat voivat usein yllättyä esiemrkiksi siitä, kuinka kallista lemmikin hampaidenhoito on. Kun vertailukohtana on vaikkapa omien lasten julkinen hammashoito, satoja euroja maksava lemmikin hammashoito voi tuntua käsittämättömältä. Hoitojen kallis hintalappu johtuu kuitenkin siitä, että laatu maksaa, hoitomuodot kehittyvät jatkuvasti ja lemmikkien hoidoista koko lasku lankeaa omistajan maksettavaksi.

mikä on terveysselvitys ja MILLOIN VAKUutus kannattaa hankkia?

Samalla tavoin kuin omaa terveyttä vakuutettaessa, myös lemmikin kohdalla tulee usein täyttää terveysselvitys ennen vakuutuksen myöntämistä. Terveysselvityksen täyttää lemmikin omistaja ja lemmikin aiemmat sairaudet vaikuttavat siihen, voidaanko vakuutusta myöntää. Perusperiaate lemmikkivakuutuksissa on, että vakuutus ei korvaa ennen sen voimaantuloa alkaneita oireita, sairauksia tai vammoja. Tämän vuoksi vakuutus kannattaa ottaa mahdollisimman aikaisin. Lemmikkivakuutukset voidaan usein myöntää jo 5-7 viikon ikäisille pennuille.

varaudu myös lemmikin vastuuvahinkoihin

Eläinvakuutukseen voidaan liittää vastuuvakuutus, joka voi maksaa vain muutaman euron kuukaudessa. Vastuuvakuutus kattaa lemmikkisi aiheuttamia esine- ja henkilövahinkoja ulkopuolisille, joillakin vakuutusyhtiöillä jopa 85 000 euroon asti. Vastuuvakuutukset turvaavat usein suurempia riskejä, kuten lemmikin puremalla toiselle ihmiselle aiheuttamia vammoja. Vakuutukset eivät kuitenkaan usein korvaa sitä, jos koirasi tekee tuhoja tuttavasi kalliille sohvalle, jollei vahinko ole syntynyt sinun tuottamuksellasi. Myös kotivakuutuksesi yhteydessä otettu vastuuvakuutus voi kattaa lemmikin aiheuttamia vastuuvahinkoja.

Miten eläinvakuutuksen hinta määräytyy?

Eläinvakuutuksen hintaan vaikuttavat useat eri tekijät. Vuosittainen vakuutusmaksu vaihtelee paljon erityisesti rodun sekä eläimen iän mukaan. Myös eläinlääkärikuluturvaan valittu enimmäiskorvaus ja henkivakuutuksen vakuutusmäärä vaikuttavat. Myös sinun asuinpaikkakuntasi voi vaikuttaa eläimen vakuutuksen hintaan.

Hintaesimerkki 1. Koiran eläinvakuutus

Koirat ovat hyvin yleisiä vakuutettavia ja vakuutus otetaan usein jo pennulle – eikä vähiten niiden tapaturma-alttiuden takia. Koiran vakuutuksen hintaan vaikuttaa paljon koiran rotu, sekä ikä. Pelkän henkivakuutuksen voi saada jopa alle 100 eurolla. Myös eläinlääkärikuluja kattavan vakuutuksen hinta voi olla tyypillisesti noin 300 eurosta alkaen. Jos vakuutusyhtiö on havainnut lemmikkisi rodun olevan erityisen altis sairauksille, hinta voi nousta selvästi korkeammaksi.

Hintaesimerkki 2. Kissan eläinvakuutus

Kissavakuutusten hinnat maatiaiskissojen ja rotukissojen välillä eivät vaihtele aivan niin paljon kuin rotukoirilla. Laajan vakuutuksen kissalle voi saada jo 200 eurolla, mutta maatiaiskissoille ei välttämättä myönnetä henkivakuutusta.

OMAVASTUU ELÄINLÄÄKÄRIKULUISSA

Omavastuu on se osa vakuutuksesta, joka jää eläimen omistajan itse maksettavaksi. Omavastuun suuruus on olennaista etenkin eläinlääkärikuluturvassa, josta korvauksia haetaan kaikista useimmin. Yhtiöillä on eläinlääkärikulujen osalta erilaisia malleja. Vakuutuksessa voi olla kiinteä eläinlääkärikäyntikohtainen omavastuu tai prosenttimääräinen omavastuu, jossa maksat esimerkiksi 30 % eläinlääkärin hoitokustannuksista itse. Näiden lisäksi on myös sellaisia omavastuita, joissa maksat vuoden mittaisella vakuutuskaudella kerran pienehkön kiinteän omavastuun, jonka ylittävältä osalta peritään prosenttimääräinen omavastuu. Mitä suuremman omavastuun olet valmis maksamaan, sitä halvempi vakuutuksen vuosimaksu on.