Koiranpentu tulee taloon – Miksi lemmikki kannattaa vakuuttaa

Koiranpennun hankkiminen on iso päätös uuden perheenjäsenen muuttaessa kotiin. Kuten kaikki muutkin perheenjäsenet, myös koira kannattaa vakuuttaa mahdollisten tapaturmien ja sairauksien varalta. Lue tästä, miksi eläinvakuutus on tärkeää hankkia ja miten oikea vakuutus valitaan.

Miksi eläinvakuutus on tärkeä hankkia?

Koiran hankkiminen ja ylläpito ei ole halpaa riippumatta siitä onko kyseessä rotukoida vai monirotuinen karvaturri. Koiranpennut maksavat yleensä jopa 1200 – 1700 euroa rodusta ja kasvattajasta riippuen. Kun koira itsessään on maksanut näin paljon, on se syytä vakuuttaa onnettomuuksien, sairauksien ja muiden tapaturmien varalle. Koira on iso hankinta, ja se on osa omaa perhettään, yksi perheenjäsenistä.  Vakuutus voi tuoda turvaa myös silloin, jos matkustat koiran kanssa ulkomailla. 

Kattava eläinvakuutus korvaa koirasi hoitoja, eläinlääkärin tutkimuksia, määrättyjä lääkkeitä ja pahimmassa tapauksessa jopa kuoleman. Vaikka mikään raha ei korvaa oman koiran menettämistä, auttaa vakuutus korvaamaan taloudellisia tappioita onnettomuuden sattuessa. Onnettomuuksia tapahtuu joka päivä, ja uteliailla karvakuonoilla on aina vaara joutua onnettomuuksien uhreiksi. Jos koiraa aikoo käyttää näyttelyissä, tai sitä käytetään esimerkiksi jalostuksessa, voi taloudellinen menetys olla vieläkin suurempi. Lisäksi lemmikin vastuuvakuutuksesta voi olla apua, jos olet vahingonkorvausvelvollinen lemmikkisi aiheuttamasta vahingosta, kuten esimerkiksi naapurin auton naarmuttamisesta leikin tiimellyksessä.

Mitä koiranpennun ensimmäinen vuosi maksaa?

Koiranpennun ensimmäinen vuosi on yleensä koiran elämän kallein. Pentu itsessään maksaa yleensä n. 1200 euroa, riippuen rodusta. Sekarotuisia koiria on saatavissa edullisemmin, mutta luotettavalta kasvattajalta ostettaessa koiran hinta lähentelee usein tuhatta euroa. Toinen suuri menoerä koiranpennun tullessa taloon on tarvikkeiden osto, varsinkin jos pentua ei haluta päästää koko taloon ja osa paikoista halutaan rajata esimerkiksi porttien kanssa. Myös penturuoka johon koira on tottunut voi olla kalliimpaa laatua, jolloin ruoka voi vuoden aikana maksaa melkoisesti. Hinnat riippuvat paljon koiran koosta ja rodusta, sillä pieni koira ei tietenkään kuluta yhtä paljon kuin suuremmat koirat.

Esimerkkitaulukko koiranpennun ensimmäisen vuoden kuluista.

Pennun hinta 1200 – 1700 e
Ruoka 200 – 600 e
Rokotukset 100 – 200 e
Eläinvakuutus 150-300 e
Tarvikkeet (koiran peti, panta ja hihnat, häkki/portit) 150 – 120 e
Mahdolliset trimmaukset ja muut hoidot 250 – 400 e
Yhteensä 2 000 – 3400 e

 

Koiran ensimmäinen vuosi voi siis tämän taulukon mukaan maksaa noin 2 000 – 3400 euroa. Tarkat kulut riippuvat täysin koirasta, sillä jotkut koirat tarvitsevat selvästi enemmän hoitoa kuin toiset, esimerkiksi trimmausten muodossa. Koiran ensimmäisenä elinvuotena rahaa kuluu kuitenkin huomattava summa, joten tähän on osattava valmistautua.

Miten valita sopiva eläinvakuutus?

Valitse eläinvakuutus oman koirasi mukaan, sen perusteella kuinka paljon haluat vakuutuksen korvaavan eläinlääkärin kuluja, ja mahdollista eläimen menetystä. Luonnollisesti mitä enemmän vakuutus korvaa, sitä korkeampi on myös sen vuosimaksu. Kattava eläinvakuutus korvaa koiranpentusi tutkimukset, mahdolliset röntgen- ja magneettikuvaukset, sekä myös koiran aiheuttamia vahinkoja, joista sinä olet toiselle henkilölle korvausvastuussa. Kattava eläinvakuutus maksaa edullisimmillaan 200-300 euroa vuodessa, mutta hinta voi nousta riippuen muun muassa lemmikin rodusta ja iästä. riippuen paljon koirasta. Vakuutustarpeessa kannattaa huomioida myös, jos koirasi on perheenjäsenen lisäksi jonkinlaisessa hyötykäytössä, kuten jalostustoiminnassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *