Autovakuutus turvaa vahingoilta – Mitä eroa on liikenne- ja kaskovakuutuksella?

Autovakuutuksista puhuttaessa on syytä ymmärtää liikenne-, ja kaskovakuutuksen ero. Liikennevakuutus on kaikille ajoneuvoille pakollinen, mutta kaskovakuutus on autoilijoille vapaaehtoinen. Laissa määrätään, että jokaiseen ajoneuvoon on hankittava liikennevakuutus, jos ajoneuvolla aiotaan ajaa. Näiden kahden vakuutuksen, kaskon- ja likennevakuutuksen, ero on siinä mitä ne kattavat. Pakollinen liikennevakuutus kattaa henkilö-, ja omaisuusvahingot kolarin sattuessa, mutta se ei korvaa omaan autoon syntyviä vaurioita. Jos siis törmäät vahingossa toiseen autoon, liikennevakuutuksesi kattaa mahdollisten henkilövahinkojen lisäksi toisen auton korjauskustannuksia, mutta ei koskaan sinun autosi korjausta. Tämän takia autoon suositellaan liikennevakuutuksen lisäksi myös kasko- eli autovakuutusta.

Kaskovakuutus suojaa omaa autoasi

Kaskovakuutuksia on saatavilla lukuisista eri vakuutusyhtiöissä. Ne kaikki toimivat samalla periaatteella, mutta hieman eri ehdoilla. Käytännössä kaskovakuutus otetaan samasta yhteydestä liikennevakuutuksen kanssa, mikä muun muassa yksinkertaistaa vahinkojen hoitoa, jos jotain sattuu. Kaskovakuutuksia myydään erilaisilla laajuuksilla, eli mitä enemmän olet valmis maksamaan vakuutuksesta, sen kattavamman turvan saat.

Suppeimpia kaskoja kutsutaan usein osa- tai kevytkaskoiksi. Nimensä mukaisesti täyskasko kattaa enemmän vahinkoja, ja suurin ero on siinä, että täyskaskoon sisältyy kolarointiturva. Se kattaa autosi korjauskustannuksia, jos sinä törmäät autollasi toiseen ajoneuvoon tai pysäköintialueen betoniporsaaseen. Yleensä auton täyskasko kattaa törmäysten lisäksi luonnonilmiöitä, hirvikolarin tai yhteentörmäyksen muuhun eläimeen, luonnonilmiötä, ajoneuvollesi aiheutetun ilkivallan (esim. maalipinnan naarmutuksen pysäköintialueella), tulipalon sekä auton varkauden.

Mitä liikennevakuutus korvaa

Liikennevakuutus on lakisääteinen vakuutus, joka on hankittava jo ennen ajoneuvon rekisteröintiä tai heti ostettuasi ajoneuvon. Vakuutuksesta korvattavat vahingot määräytyvät yhtiöstä riippumatta liikennevakuutuslain mukaan.

  • Liikennevakuutus korvaa onnettomuudessa aiheutuneet henkilövahingot sekä syyttömän osapuolen ajoneuvon ja muun omaisuuden kohtaamat vahingot
  • EI korvaa syyllisen omaisuusvahinkoja
  • EI korvaa muita autollesi tapahtuvia tapaturmia kuten ilkivaltaa, varkautta tai esimerkiksi hirvikolaria
Mitä kaskovakuutus korvaa
  • Kaskovakuutuksia saa eri laajuisina, joista yleisimpiä ovat osa- ja täyskasko
  • Korvaa aina onnettomuuksissa sattuneet omaisuusvahingot autostasi
  • Korvaa autolle tapahtuneen ilkivalla, varkauden ja esimerkiksi hirvikolarin
  • Joissakin kaskoissa mukana vuokra-auto palvelu jolla saat vara-auton käyttöön tarvittaessa
  • Lopullinen vakuutuksen kattavuus riippuu täysin kaskon laajuudesta
  • EI toimi liikevakuutuksena, suositellaan otettavaksi liikennevakuutuksen lisäksi

Kuinka paljon autovakuutus maksaa?

Se minkä hintainen vakuutuksen vuosimaksu on riippuu paljon vakuutettavasta ajoneuvosta. Yleensä mitä uudempi tai kalliimpi auto, sitä kattavampi vakuutus ajoneuvoon kannattaa ottaa. Tämä taas tarkoittaa hieman kalliimpaa vakuutusmaksua. Kaikki autot ovat eri hintaisia, ja myös niiden korjaus voi vaatia eri toimenpiteitä. Liikennevakuutusmaksut ovat huomattavasti lähempänä toisiaan kuin kaskovakuutusten hinnat, sillä liikennevakuutus on kaikille pakollinen. Tämän vuoksi sen hintaa säädellään ministeriön toimesta, eikä hinnoissa ole suurta eroa. Kaskovakuutuksessa hinnat taas voivat vaihdella sadoilla euroilla, joten kaskovakuutuksen kilpailuttaminen ja vertailu on hyvin tärkeää.

Vakuutuksen hintaan vaikuttavat paljon myös auton eri ominaisuudet, kuten malli, teho, ikä, sekä kuskin vahinkohistoria. Myös polttoaineen muoto voi vaikuttaa, kuten se onko käytössäsi bensiinillä, vai sähköllä kulkeva ajoneuvo. Vakuutuksen hinta räätälöidään jokaiselle ajoneuvolle aina erikseen, ja vakuutustarjouksia kannattaakin pyytää eri vakuutusyhtiöiltä, jotta näitä voi sitten verrata toisiinsa. Vakuutuksia on helppo vertailla toisiinsa käyttämällä auton rekisterinumeroa, jonka avulla vakuutusyhtiöt tietävät heti mikä auto on kyseessä. Vuosihintaan voi myös vaikuttaa omavastuun suuruus. Omavastuu on se summa, joka maksetaan vahingon sattuessa, jotta saadaan korvauksia  vakuutusyhtiöltä. Yleensä autovakuutuksen omavastuu on noin 150-200 euroa.

Bonuspisteillä halvempi vakuutus

Autovakuutuksen bonuspisteiden kerääminen on yksi yleisimpiä kilpailukeinoja eri vakuutusyhtiöiden välillä. Mitä enemmän kuljettaja kerää bonusta, sitä vähemmän hänen täytyy vuosittain maksaa vakuutusmaksua. Bonuksia kertyy yksinkertaisesti turvallisesti ajamalla, ja pysymällä poissa onnettomuuksista. Mitä pidemmän ajanjakson pystyy olemaan ilman vahinkoja, sitä korkeampi bonusprosentista kertyy. Kolarin tai muun vahingon jälkeen bonuspisteet yleensä laskevat, jolloin niitä täytyy taas kerätä alusta asti. Useat vakuutusyhtiöt mainostavat autovakuutuksiaan suurilla bonusprosenteilla. Tässä kannattaa kuitenkin muistaa, että bonuksia joutuu usein keräämään usean vuoden ajan, ennen kuin ne nousevat merkittävästi.

Kasko- ja liikennevakuutus eri vakuutusyhtiöistä – Mahdollista?

Kasko- ja liikennevakuutus suositellaan yleensä otettavaksi samasta vakuutusyhtiöstä, jolloin onnettomuuden sattuessa maksat vain yhden vakuutusyhtiön omavastuun. Vakuutukset pystyy kuitenkin ottamaan myös erikseen, vaikka vakuutusyhtiöt eivät tästä aina ole mielissään. Jos sinulla on tällä hetkellä molemmat vakuutukset samassa paikassa, voit irtisanoa kaskovakuutuksen ja siirtää sen johonkin halvempaan vakuutusyhtiöön. Halvemman kaskovakuutuksen avulla voit säästää vakuutuksen vuosimaksussa huomattavasti.