Kuka korvaa hirvikolarin vahingot? Huolehdi vakuutusturvastasi ja ennaltaehkäise onnettomuudet

Tiedätkö kuka korvaa vahingot jos joudut hirvikolariin? Ennen vuotta 2010 valtio osallistui hirvikolarista aiheutuvien kustannusten korvauksiin, mutta on tämän jälkeen lopettanut korvausten myöntämisen. Suomessa tapahtuu vuosittain jopa yli 2 000 hirvikolaria. Tämän lisäksi sattuu yhteentörmäyksiä muihin eläimiin, kuten peurakolareita, joita edelliseen lukuun ei ole laskettu mukaan.

Korvaako liikennevakuutus hirvikolarin?

Liikennevakuutus korvaa ainoastaan henkilövahinkoja, joita aiheutuu hirvikolarista tai yhteentörmäyksestä muuhun eläimeen.  Törmätessäsi hirveen tai suistuessasi tieltä hirveä väistettäessä voit saada ajoneuvon vaurioiden osalta korvausta ainoastaan kaskosta. Hirvikolarista ei siis voi enää hakea korvausta valtiolta, eikä liikennevakuutus kata koskaan hirvikolarista aiheutuneita vahinkoja ajoneuvollesi.

Millainen vakuutus korvaa hirvikolarin ja kuinka laajan kaskovakuutuksen tarvitsen?

Pelkkä liikennevakuutus ei siis koskaan korvaa hirvikolarista aiheutuneita vahinkoja ajoneuvollesi. Useimmat kaskovakuutukset kattavat jo suppeammalla laajuudella sellaiset vahingot ajoneuvollesi, jotka aiheutuvat yhteentörmäyksestä hirveen tai muuhun eläimeen.  Sinun kannattaa kuitenkin harkita laajempaa kaskoa, joka kattaa myös muita yhteentörmäyksiä sekä vahinkoja, jotka aiheutuvat tieltä suistumisesta. Suppeammat kaskot eivät usein korvaa vahinkoa ajoneuvolle, jos se aiheutuu suistuessasi ulos tieltä. Näin on, vaikka ulosajon syynä olisi hirven väistäminen.

Muista nämä hirvikolareista, vaikka sinulla olisi kattava kaskovakuutus

  1. Ennakoi riskit ja kiinnitä huomiota tilannenopeuteesi erityisesti hirvivaara-alueella. Varoitusmerkkit eivät ole pientareen reunassa sattumalta.
  2. Hirvikolarin riski on suurin syyshämärässä, erityisesti metsästyskauden alkaessa. Kevennä kaasujalkaa tilanteen mukaan.
  3. Jos kohtaat hirven, jarruta tehokkaasti ja pyri väistämään hirvi takapuolelta.
  4. Jos olet osallisena hirvikolarissa tai saavut onnettomuuspaikalle, pyri estämään lisävahingot ja varoittamaan muita tienkulkijoita.
  5. Ilmoita hirvikolarista aina hätäkeskukseen, vaikka henkilövahinkoja ei aiheutuisi ja loukkaantunut hirvi jatkaisi matkaa metsään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *